Proč naučit zaměstnance používat Excel? Neustále se vyvíjí a může se hodit kancelářským i výrobním profesím

07. 01. 2023 • 5 minut čtení

Určitě i na svém počítači najdete zelenou ikonku s písmenkem X. Excel je jedním z nejrozšířenějších programů na celém světě, ale jen málokdo dokáže využívat všech jeho předností. Přitom jde o neuvěřitelně životaschopný program, který neustále reaguje na nové potřeby uživatelů. Je objektivně jedním z nejlepších analytických nástrojů pro manažery, stratégy či marketéry. Ale nejenom pro ně.

Proč naučit zaměstnance používat Excel? Neustále se vyvíjí a může se hodit kancelářským i výrobním profesím

V praxi vedou ke zvýšení kvalifikace ve firmách zpravidla dva důvody. Buď jde o obchodní cíle, což znamená, že školitel, zodpovědný za zlepšení zaměstnaneckých dovedností se sám rozhodne, že například znalost Excelu firmě pomůže anebo se jedná o aktivitu samotných zaměstnanců. Ti si pak užívají studia kvůli vlastní touze po seberozvoji.

Nejjednoduší situace řeší firmy, které už vzdělávací programy ve své organizaci zavedly. Příkladem je výrobní firma WAMAG, která používá online vzdělávací platformu Seduo už čtyři roky. „U nás zaplatíme zaměstnancům licenci na Seduo, kdykoliv o to někdo projeví zájem. Klidně to můžou být i lidé z výroby. Když za mnou přijde montážník nebo zámečník, není problém, říká Jana Turko, HR Business Partner ve společnosti WAMAG.

Naši lidi na kurzu Excelu nejvíc oceňují, že se naučí základy toho, co ten program umí a jak si to najít. Pokud totiž nepoužíváte takový program denně, člověk to často zapomene.

– Jana Turko, HR Business Partner ve společnosti WAMAG

Právě Excel či kurz klávesových zkratek patřily podle ní (po zavedení online vzdělávání) k těm nejpopulárnějším kurzům. A to přesto, že se jedná o výrobní firmu. „Naši lidi na kurzu Excelu nejvíc oceňují, že se naučí základy toho, co ten program umí a jak si to najít. Pokud totiž nepoužíváte takový program denně, člověk to často zapomene. Výhoda Sedua spočívá v tom, že si student pamatuje, že to, co v danou chvíli potřebuje, v kurzu někde bylo. Především ale ví, že taková funkce vůbec existuje – a když ji za dva měsíce bude potřebovat, tak si to velmi rychle dohledá a má to stále k dispozici. Pak se doučí přesně to, co zrovna potřebuje,“ říká Jana Turko z WAMAGu.

Co čekat od proškolení Excelem

1. Ušetříte firemní čas

Zelená ikonka s písmenkem „X“ nabízí přímou cestu do světa efektivní správy obrovského množství dat. Pomocí Excelu si může váš tým lehce nastavovat, zpřehledňovat a modelovat rozpočty, výdaje, investice či reporty. Z těchto dat pak Excel na jedno kliknutí vytvoří různé grafy a vizualizace, které vám poskytnou jednoduchý náhled do složitého „krevního oběhu“ firmy.

Čím rychleji budou umět vaši zaměstnanci pracovat s daty, tím kratší čas stráví nad jejich výkladem a přenosem do praxe. A „ořezání“ této doby znamená, že bude mít vaše společnost více prostoru na zkvalitňování produktů či služeb pro vaše zákazníky.

2. Ulehčíte práci vašemu IT oddělení

Znalost Excelu ale může pomoci uvolnit i další těžké břímě – a to vašemu IT oddělení. Zaměstnanci, kteří nejsou vyškoleni v používání složitějších programů, jako je Excel, často zatěžují IT oddělení s dotazy ohledně náročnějších funkcí. Odvádí tak „ajťákům“ pozornost od naléhavějších úkolů, jako je aktualizace, zabezpečení či údržba vašich systémů.

IT specialisté navíc nedokážou vaše zaměstnance naučit takřka žádné pokročilé dovednosti, pouze jim v časovém presu pomohou odstranit nejnutnější technické problémy. Odborně připravené kurzy naopak naučí vaše zaměstnance ovládat Excel přesně tak, jak to jejich práce potřebuje.

3. Online lekce – cesta k pokročilým funkcím Excelu

Přes jedno víkendové školení cesta k dokonalému ovládání Excelu nevede. Mnohem lepších výsledků dosáhnete pravidelnými online lekcemi, které budou vašim zaměstnancům krok za krokem dávkovat jednoduché informace. Naučí se tak postupně ovládat všechny pokročilé funkce a důmyslné nástroje.

Ovládnout Excel není triviální a vaši zaměstnanci nepochybně při učení narazí na občasné nesnáze. Ale právě souvislé vzdělávání a možnost opakování online lekcí kdekoliv a kdykoliv jim pomůže překlenout těžší operace, které si mohou případně ihned vyzkoušet a přenést do konkrétních pracovních úkolů.

Výhoda Sedua spočívá v tom, že si student pamatuje, že to, co v danou chvíli potřebuje, v kurzu někde bylo. Především ale ví, že taková funkce vůbec existuje – a když ji za dva měsíce bude potřebovat, tak si to velmi rychle dohledá a má to stále k dispozici.

– Jana Turko, HR Business Partner ve společnosti WAMAG

4. Využijte lépe toho, co už dávno máte

Nebude asi žádným překvapením, že počítače v celé vaší společnosti obsahují Excel jako hlavní softwarový program. Mnoho firem dokonce považuje při svých náborech ovládání Excelu za základní dovednost. Tak proč z tohoto aktiva, které už dávno všichni mají a potřebují ho ovládat, nevytěžit maximum?

Expertní školitelé Excelu vám a vašim týmům pomohou využít Excel v plné šíři. Pomocí online vzdělávání se do toho mohou pustit okamžitě a klidně všichni najednou. Každý si navíc zvolí vlastní tempo a čas, kdy se bude s programem učit.

5. Přispíváte k zaměstnanecké spokojenosti

Umění ovládat Excel ale nevede jen k efektivitě a konkurenční výhodě vaší firmy. Neustálý rozvoj dovedností je nezbytný k tomu, aby se vaši zaměstnanci cítili motivovaní a spokojení. Tím, že svým zaměstnancům pravidelně nabízíte kurzy odborných dovedností, přispíváte ke kvalitní kultuře firemního vzdělávání.

Pravidelné školení Excelu dodá vašemu týmu také sebevědomí k vlastnímu rozhodování a umožní mu rychle zavádět promyšlená řešení. Vaši zaměstnanci se tak budou cítit cennějšími členy vaší organizace a s menší pravděpodobností také o tyto talentované pracovníky přijdete.

lasak-excel

Co se v kurzu Profíkem v Excelu za 7 hodin naučíte?

Pavel Lasák

Prostě vás naučíme celý Excel. Ani ty nejzákeřnější funkce vás nezaskočí a grafy budou skákat, jak vy pískáte. Máte před sebou nejrozsáhlejší a nejdůkladnější online kurz Excelu v ČR. Ke každé lekci dostanete předpřipravená cvičení, kde si každý krok hned vyzkoušíte.

Excel už není revoluční, ale evoluční

Přes svůj věk zůstává Excel moderním programem, který má širokou škálu využití ve všech myslitelných odvětvích. Navíc nejeví žádné známky toho, že by v tomto trendu hodlal ustrnout – stále se zdokonaluje, přidává nové možnosti a nové funkce. Jeho nepopiratelnou výhodou je také jeho jedinečná kompatibilita napříč systémy a rozšíření po celém světě. Pokud naučíte své zaměstnance všech jeho předností využít, bohatě se vám to ve firmě vrátí.

 
Nastavení cookies